Производителите спазват дисциплина по отношение на грамажа, но пък понякога си служат с други хитри похвати...

Има ли разминаване между грамажа на хранителните продукти и този, изписан на опаковките им? Понякога зад ниските цени на чипс, захар и олио се крият полупразни опаковки, установи екип на Календар.

В търсене на справедливост, решихме да тръгнем на лов за полупразни опаковки. Напазарувахме захар, кисело мляко и ориз, за да проверим дали тежат толкова, колкото пише на етикета им.

Установихме ли разминаване? В захарта не установихме никакво разминаване, дори количеството е по-голямо от това, което е обявено или  с 14 грама повече от написаното на етикета.

Пакетът ориз беше с 2 грама надолу, а киселото мляко - с три грама по-малко от обявено на кофичката.  Пресмятаме, че още 7 грама е тежестта на опаковката.

Въпреки всичко, като приспаднем тези грамове, този продукт не е дефектен. За да сме сигурни в резултата, преглеждаме цялата партида от стоки. Оказва се, че продуктите са с едва забележими разминавания.

Производителите спазват дисциплина по отношение на грамажа, но пък понякога  си служат с други хитри похвати.  Например – когато избираме кисело мляко, обикновено купуваме по-евтиното. Рядко обаче забелязваме, че причината за ниската цена е в по-малката кофичка.

Ако това разочарование ви е познато, можете да се обърнете с конкретен сигнал към Агенцията за метрологичен надзор.