Д-р Мария Папазова продължи в \"На кафе\" темата с най-често срещаните случаи на миома на матката и специфичният начин за лечение на всеки един от тях...

Д-р Мария Папазова продължи в \"На кафе\" темата с най-често срещаните случаи на миома на матката и специфичният начин за лечение на всеки един от тях.


Тя даде пример с 40-годишна жена, която е родила два пъти, няма гинекологични оплаквания, но при профилактичен преглед е открита маточна миома с диаметър 3-4 сантиметра. Според д-р Папазова в случая трябва просто да се изчака, жената да прави редовни профилактични прегледи и наблюдение веднъж в годината.


Честата профилактика не е добър вариант. Трябва да се вземат природни продукти, гинекологичен автомасаж, както и да се промени нагласата, подчерта д-р Мария Папазова.


Тя разгледа и случай – 32-годишна жена, която не е раждала, няма гинекологични оплаквания, но има субсерозен  миомен възел с диаметър девет сантиметра. Субсерозният миомен възел се намира на горната повърхност на матката, към коремната кухина и се премахва или с операция, или трябва да се провежда профилактика.


Следващ случай, който д-р Папазова коментира, бе с 28-годишна жена, тя не е раждала, страда от неправилни маточни кръвотечения. В матката се установяват няколко миомни възела, които я уголемяват до размер на 5-месечна бременност. Ситуацията е много сложна, коментира д-р Папазова. По думите й матката трябва категорично да се запази и вероятно ще бъде препоръчано лекуване със синтетични хормони, но дори и да има ефект, бременност, която ще ускори растежа, не се знае как ще премине и би протекла трудно. Ще се наложи отваряне на корема и премахване на миомните възли, но е важно, че това е матка, която е склонна да създава миоми.


Д-р Папазова постави още един случай – на 4-годишна жена с тежки маточни кръвотечения, които са довели до анемия. Матката й е уголемена колкото 4-месечна бременност за сметка на множество миомни възли, част от които деформират маточната кухина. Разположените навътре в кухината на матката, където ще се развива плодът миоми ще пречат. Ако тази жена е раждала и не иска да има повече деца, лекарите ще й предложат отстраняване на матката. Има вероятност все пак да се проведе холистична програма в продължение на няколко месеца.


Последният пример е с 35-годишна жена, която има тежки маточни кръвотечения, които не се повлияват от хормонално лечение и са довели до анемия. Гинекологичният преглед открива само едно изменение – малък, 2 сантиметра миомен възел, разположен субмукозно, тоест под лигавицата, навътре в кухината. При всички случаи е добре това да се махне, трябва да се прави естествена профилактика с естествени средства, съветва д-р Папазова.