Според него все още има възможност до 15 октомври руснаците да изтеглят своя иск

Преговорите за АЕЦ \"Белене\" могат да продължат, независимо от взаимните искове, заведени от руската компания \"Атомстройекспорт\" и Националната електрическа компания, каза изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов по БНР.


Според него все още има възможност до 15 октомври руснаците да изтеглят своя иск: \"Процесът по преговорите може да продължи - това че има заведен иск от руската страна и от българската страна ще има също заведен иск, мисля, че на този етап не може да навреди на проекта, но това води вече до по-предпазливи и по-стриктни действия от двете страни и несигурност в информацията, която ще се обменя между двете страни.


Има още време този иск, ако те желаят да се оттегли, тъй като срокът на нашия отговор е утвърден от арбитража до 15 октомври. В процеса на разговорите, които ние ще продължим да водим с \"Росатом\" и с \"Атомстройекспорт\", в този период от време ако руската страна има желанието да си оттегли иска, има тази възможност, защото вече ние сме в правилата на арбитража и там датите се спазват. И ако една от страните не изпълни ангажиментите по този арбитраж, тя тогава вече губи процеса или пък пропуска възможността да направи някакви действия\", заяви Андонов. /БГНЕС