Възпитанието с шамари, крясъци и викове не е възпитание, алармират специалистите.

\"Защо ескалира агресията сред децата в последните дни и години?\" – отговор на този въпрос ще се опитат да дадат гостите в \"Здравей, България\" – психологът Юлия Попова и заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето – Калин Каменов.


Поводът за този въпрос е инцидент от последните дни, когато 12-годишно дете беше наръгано с нож на бул. \"Ботевградско шосе\" от 16-годишния си приятел заради счупени растения с марихуана и неиздължаване на дълг от 50 лева. Припомняме ви, че седмица преди убийството, малолетното момче отишло на гости на 16-годишния си познат, за да пушат трева заедно. Малко след като 12-годишният излязъл на балкона, приятелят му забелязал, че са счупени растенията с марихуана, които отглеждал там. Двамата се скарали и тийнейджърът \"наложил глоба\" от 50 лева за нанесените щети. Тъй като при уговорена среща, 12-годишният не носел сумата, по-големият бил провокиран и нападнал \"длъжника си\" с нож.


Позовавайки се на собствения си опит като работеща в училище, психологът Юлия Попова заяви, че през последните години определено се наблюдава ескалация на агресията при децата. На същото мнение  е и другият гост в „Здравей, България\" - заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето – Калин Каменов.


\"Агресията става все по-видима. Само за предходната година случаите на насилие на деца и над деца през 2010 г. са 2 155. Това е с близо 500 повече от предходната 2009-та година\", допълни той.


На въпроса дали преди 20 години е имало по-малко агресия сред децата, Юлия Попова поясни, че тогава не се е разполагало с реална информация за това каква е агресията и не може да се твърди, че преди е имало по-малко или повече случаи. От друга страна, според нея, трябва да се вземе предвид, времето в момента е трудно и за възрастните, и че стресът в обществото се е увеличил.


Не трябва да се забравя, че агресията е част от нормалната човешка природа. Въпросът е в самото отглеждане на децата и тяхното възпитание. Строгият контрол на детето, заповядването, поставянето на забрани, всяването на страх и използването на заплахи са форми на агресивно общуване с детето, на които то се учи и които трябва да се избягват в семейството, алармира психологът в студиото. Юлия Попова заяви, че резултатите от последни проведени изследвания по темата показват, че насилието в семейството води и до увеличаване на насилието в обществото като цяло.


Според нея, родителите не са подготвени за това какви родители да бъдат. Не са компетентни и никой не ги е учил на това. Учат се от своите родители и пренасят този модел. Тя заяви, че е изключително важно да се говори с детето по такъв начин, че то да разбере, че такова поведение не се одобрява от родителите. Юлия Попова опроверга мита, че ако родителят не е твърд и суров, няма въздействие върху детето. Даже напротив – много леки форми на реагиране са достатъчни, за да въздействат на детето, ако родителят знае как да говори с него.


Важно е да се знае, че родителите или някой от близките и семейството са тези, които трябва да забележат, ако има проблем с детето в семейството и да потърси подкрепа. Услуги за подкрепа към децата и семействата и децата има и те не са малко. Проблемът е, че родителите не ги търсят. Това заяви заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето – Калин Каменов.


Ако възпитаваме днес детето си с шамари, викове и крясъци, то утре така ще възпитава своите деца, така ще комуникира със своите приятели и в трудна ситуация вместо да се владее, ще решава проблемите си с насилие и ще се стига до такива неприятни инциденти\", допълни Калин Каменов и призова родителите да не разчитат на този тип възпитание.

 

Още информация по темата може да намерите във видеото.