Непосредствен риск за здравето на жените няма.

Френските здравни власти препоръчаха на жените със силиконови импланти на бюстовете си на френската фирма Пи Ай Пи да ги премахнат. Препоръката беше отправена след като стана ясно, че имплантите на фирмата са изработени от силикон за немедицински цели и имат висок риск от разкъсване. Според френския министър на здравеопазването непосредствен риск за здравето на жените няма.

 

Френският министър на здравеопазването препоръча, като превантивна мярка имплантите на Пи Ай пи да бъдат премахнати заради висок риск от разкъсване. Фалиралата фирма Пи Ай Пи беше затворена в началото на годината, а продуктите й бяха забранени за продажба от френските власти. Това стана след като беше установено, че имплантите съдържат гел, който не е за медицински цели, а за промишлени. Прокуратурата в Марсилия е започнала криминално разследване след повече от 2 хиляди оплаквания от жени, на които са били поставени такива импланти. Агенция Франс Прес цитира документи, според които на хиляди жени от 65 държави в Европа и Южна Америка са били поставени продукти на компанията.

 

В книжата за фалит на Пи Ай Пи пише, че 84 процента от 100-те хиляди импланти са били изнесени извън Франция. Между 2007-ма и 2009-та година около 58 на сто от продукцията е била продадена във Венецуела, Бразилия, Колумбия и Аржентина. В същия период, 28 процента от имплантите са заминали за държави от Западна Европа - Великобритания, Испания,  Италия и Германия.