Причината - здравната институция ги е глобила за това, че отпускат на хронично болни пациенти повече лекарства..

Лекари и фармацевти от Бургас ще съдят здравната каса. Причината - здравната институция ги е глобила за това, че отпускат на хронично болни пациенти повече лекарства за месец от заложеното в Националния рамков договор.

Според действащия Национален рамков договор, всеки хронично болен пациент има право само на 3 безплатни лекарства за едно заболяване в рамките на 30 календарни дни. Ако лекар предпише нови медикаменти, а фармацевтът изпълни рецептата преди да е изтекъл този срок следва глоба.

\"При тази ситуация, след като специалист е назначил терапията в името на пациента и неговото здраве, би трябвало здравната каса да не ни глобява ако ние нарушим този принцип\", коментира д-р Божана Ботьова.

\"Трябвало да върна пациента и да не му дам лекарствата, които са му изписани и му се полагат за животоспасяващо лечение. В договорите с касата никъде не е упоменавано  как се процедира при смяната на лечението от специалист\", коментира от своя страна собственикът на аптека – Георги Неделчев.

Ако изписаното лекарство не действа добре на пациента, то новото може да се получи според правилата – в следващите 30 дни

Д-р Таня Макшева, директор РЗОК-Бургас, даде следния коментар: \"Ако е животозастрашаващо състоянието, има лечебни заведения за болнична помощ, където пациентът може да бъде настанен и да се овладее състоянието му.\"

И лекари и фармацевти са на мнение, че пациентите са ощетени.

Вижте повече във видеото.