Това се случва по-малко от месец след като Народното събрание наложи забраната...

Темата за шистовия газ отново излезе на дневен ред. Депутатите от ДСБ поискаха  забраната за проучване по метода на хидравличното разбиване да бъде отменена. Те вече са подготвили проекторешение, което ще внесат в деловодството на парламента.

 

Сините искат управляващите да променят позицията си, по-малко от месец след като Народното събрание наложи забраната.

 

За да аргументират по-добре позицията си, от ДСБ показаха отговора на писмо, което изпратили преди време до Геологичния институт на БАН. Според Костов в отговора българските учени твърдят, че подкрепят проучванията на шистов газ у нас с най-новите технологии.

 

Като цитираха писмото, сините обясниха, че през последните 50 години на територията на България са правени над 200 сондажи на дълбочина над 2500 метра, без последици за околната среда. Затова от ДСБ искат вдигане на мораториума за проучването по метода на хидравличното разбиване.

 

Позицията на сините беше критикувана както от управляващите, така и левицата. Според \"Коалиция за България\" ДСБ манипулират медиите, като не казват какъв въпрос са задали на учените от БАН.

 

От ГЕРБ също обясниха, че настояването на ДСБ няма да промени решението на парламента за забрана за проучване на шистов газ по метода на хидравличното разбиване.