Зрители ни информираха, че само за последните 10 дни цените на горивото са се променяли два пъти...

Освен на тока като средство за отопление - много хора разчитат и на твърдото гориво. На фона на  студовете у нас, въглищата поскъпват с 30%. Зрители ни информираха, че само за последните 10 дни цените на горивото са се променяли два пъти. По темата - репортерите Яна Николова и Искра Урумова.

Да заредиш печката с въглища днес се оказва доста по-скъпо, в сравнение с миналата седмица. До това нерадостно изчисление достига нашият зрител - Иван от Девня.

Наш екип отиде в склада на \"Топливо\", от който Иван е купил въглищата. Затова и отиваме в София – в главния склад на дружеството. То държи 70% от продажбите на въглища в страната.

Масова е психозата около увеличението на цените, но съм категоричен от името на ръководството на \"Топливо\", че увеличението не е спекулативно. В никакъв случай това, което крайният клиент вижда, не е вследствие на тежката зима, която всички преживяваме, заяви Бисер Владимиров - регионален мениджър на \"Топливо\" АД – София.

Скока от дружеството обясняват основно с по-високите цени, на които доставчикът –  Русия, търгува от началото на годината.

Резултатът от по-скъпите доставки, в комбинация с по-скъп транспорт на въглищата и увеличените надници на работниците, които се трудят в тежките зимни дни – 30% по-скъпи въглища. А идеята на  увеличението на два пъти в рамките на 10 дни била скокът да не подейства шоково на хората.

При ниските температури – от дружеството отчитат 50% ръст в продажбите на въглища в сравнение с миналата година по това време.

Успокоението идва под формата на прогноза от страна на \"Топливо\", че цените са достигнали тавана си и няма да се вдигат повече.

 

Всичко това неизбежно ще се отрази на близо 220 хиляди домакинства, които получават помощи за отопление от държавата. Вторият транш от парите вече е преведен в края на януари, така че няма как тези семейства да получат допълнително пари, уточниха за Нова телевизия от Агенцията за социално подпомагане.