Язовир „Среченска бара”, от който се захранват, наближава критичния си минимум...

Два областни града - Монтана и Враца, и още 27 селища в Северозападна България могат да останат без питейна вода. Язовир „Среченска бара\", от който се захранват, в последните няколко дни наближава критичния си минимум. Очакваното топене на снега засега не дава резултат и  нивото в язовира не се повишава достатъчно, за да бъде спрян режимът в градовете.

 

От 10 юли миналата година досега всеки един ден разходът на вода от язовира за Монтана и Враца е по-голям, отколкото притока в него. А от началото на януари Монтана е с намалено водоподаване през нощта, за да може въпреки критично ниското ниво на язовира да се издържи до края на февруари. Тогава се очаква затопляне, което да стопи натрупания в планината сняг.

 

„В момента, във водоема има 4100 кубика вода, което е рекордно ниско за последните петнайсет години\", каза Златко Живков – кмет на община Монтана.

 

Максималният обем на \"Среченска бара\" е над 15 милиона и половина куб. м вода, а нивото, под което вече не може да се черпи вода, е около 2,5 млн. куб.м. Добрата новина е, че въпреки наближаващия минимум, засега не се придвижва по-тежък  режим и спиране на водата през деня. 

 

Анализите на ВИК - Монтана показват, че през месеците април и май „Среченска бара\" стига до максималното си ниво.