Започна първото заседание на комисията, която ще проверява обстоятелствата около помилванията...

Започна първото заседание на парламентарната комисия, която ще проверява обстоятелствата около помилванията, опрощаването на държавни вземания и даването на българско гражданство през двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин. От своя страна, Първанов определи създаването на тази комисия като грубо вмешателство на парламента в работите на президентската институция.

 

„Не мога да приема Янев за съдник, преди време бях казал, че ГЕРБ се \"Атакизира\", а сега се \"Яневизира\". Много помилвани, казва Янев, за тежки престъпления, а вие, господа управляващи, помилвахте боговете на престъпността. Цветан Цветанов каза, че вече не ги подслушвал, защото били изпрали вече парите си. Тежко на тази държава, където хората стават заложници на личната мъст на Бойко Борисов\", коментира Георги Първанов.

 

В изказването си вицепрезидента Ангел Марин се върна към събития от 2004-та година. По думите му лично Яне Янев е ходатайствал за помолването на Васил Пашов - излежавал по това време присъда за убийство и притежание на оръжия.

 „От телефона на една секретарка, която се обади от името на своя шеф и поиска среща от името на депутата Кръстьо Петков и Яне Янев", заяви Ангел Марин.

В крайна сметка в резултата на молбата за помилване, присъдата на Пашов е намалена с една година.

По-късно дойде и отговорът на лидера на РЗС Яне Янев. Той оглавява временната анкетна комисия, която трябва да проучи как е давано българско гражданство и как са опрощавани държавни вземания по време на двата мандата на Георги Първанов.

Яне Янев не обясни дали познава петричкия бизнесмен Васил Пашов. Каза, че ще изясни въпроса  на нарочна пресконференция в централата на партията си.

Яне Янев каза, че не иска да влиза в задочен спор с бившия държавен глава и неговия вицепрезидент. Допълни още, че говори не като партиен лидер, а като председател на парламентарна комисия, която е била създадена с одобрението на Народното събрание.

\"Комисията не се води от каквито и да било съображения, свързани с политическите мотиви на новия партиен функционер в БСП Георги Седефчов Първанов. Комисията има за цел да проучи нормативните основания, фактите и обстоятелствата, свързани с помилването, опрощаването и гражданството. Нищо друго\", подчерта Яне Янев.

От днешното първо заседание стана ясно, че комисията ще работи и по анонимни сигнали.

Заседанията на комисията ще бъдат открити за медиите, освен в случаите, когато се обсъжда класифицирана информация.