Силният човек в руската политика се завърна на голямата сцена...

Владимир Путин се завръща на президентския пост след 4 години начело на министерския съвет. Премиерът получи близо 64 процента от гласовете на първия тур на президентските избори при избирателна активност от 65 на сто.

 

Основният му съперник Генадий Зюганов остана далеч назад със 17 на сто от гласовете. Трети се нареди олигархът Михаил Прохоров със 7.8 процента подкрепа. Последните 2 места бяха заети от Владимир Жириновски и Сергей Миронов, съответно с 6.2 и 3.8 на сто от гласовете.

 

Всички опоненти на Путин, с изключение на Зюганов, му честитиха победата. Самият той обяви изборния си триумф в емоционална реч в Москва пред над 100 хиляди свои поддръжници и в компанията на досегашния държавен глава Дмитрий Медведев. 


„Благодаря на всички, които казаха „Да\" за една велика Русия. Преди вота ви попитах дали ще спечелим... Ние спечелихме!\", заяви Владимир Путин.

59-годишният Путин беше видимо развълнуван и дори по лицето му се стичаха сълзи – признак на емоция, какъвто рядко се вижда от страна на силния човек в руската политика. Сълзите бяха истински, но бяха причинени от вятъра, коментира самият той. Опозиционери обвиниха Путин в преиграване. Победителят в президентския вот отговори и на нападките за измами в изборния ден така: „Спечелихме в една почтена и честна битка.\"