Новото в технологията е изключително ниския разход на енергия, при който се осъществява процесът.

Български учени създадоха уникална инсталация за производство на газ чрез изгаряне на отпадъци. Новото в технологията е изключително ниския разход на енергия, при който се осъществява процесът.

Уредът може да работи с всякакви органични отпадъци. В пещта не горят единствено металите, стъклото и инертните материали. След изгарянето остава само твърд въглерод, който после може да се използва за пълнител на автомобилни гуми или пък отново да се подложи на газификация и да се превърне в горящ газ.

Безотпадното производство на газ се прави при 3000 градуса по Целзий. За сравнение традиционните инсталации работят на 1000 градуса. Другият коз на българското изобретение е самото горене. Веднъж попаднали в пещта, отпадъците се самогазифицират. Именно това е рецептата за високата температура. За изгарянето на килограм боклук се изразходва енергия, колкото за 3 електрически крушки.

„Газът има различна калоричност, която с мониторинг може да се коригира. Но във всички случаи той е по-богат от метана", поясни Евгени Минов - директор \"Иновации\" в компания-партньор по проекта.

Технологията не е подходяща за домашни условия. Не за друго, а защото едно домакинство не би могло да изхрани жадната за отпадъци пещ. Уредът обаче успешно може да ликвидира някое градско или индустриално сметище.