Министърът пoиска подкрепата на ГЕРБ

Скандалът в здравеопазването продължава. Министър Стефан Константинов призова ГЕРБ за подкрепа, след като го атакуваха и от здравната комисия в парламента. Вчера, пред Нова телевизия, премиерът Бойко Борисов се закани да отстрани Константинов, ако той не разреши проблема с цените на медикаментите до 5-6 дни.

 

След заплахата на министър-председателя, министърът обяви, че не е знаел нищо за четирикратното поскъпване на някои медикаменти. Константинов предложи серия от мерки за понижаване на цените. Подаде и сигнал до главния прокурор заради неизгодни договори на Здравната каса. Идеите на Константинов обаче веднага срещнаха отпор от шефа на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова.

 

„Някои от мерките са законодателни. На всички е ясно, че промяна в закона за 5 дни не може да има\", коментира Атанасова.

 

В момента цените на лекарствата у нас се изчисляват според стойностите в осем други европейски държави веднъж годишно. Здравният министър предлага медикаментите да се сравняват с тези в чужбина по-често.

 

„Това не е промяна, която да зависи от НС, Тя е можело да бъде направена от министъра и до сега. Имам писма и кореспонденция, от която е видно, че през цялото време е бил информиран\", заяви Атанасова.

 

Тя твърди още, че диалогът между управляваното от Константинов ведомство и останалите институции не бил добър.

 

„Дали разговарям с народните представители? Да, чудесно се справяме. Имам ангажимент пред премиера и, доколкото той върши работа и е в полза на държавата, аз твърдо го подкрепям\", заяви от своя страна министърът.

 

Репортер: Деница Суруджийска