Местната администрация предприема наказателна акция за принудителното им изваждане на улицата...

Над 1100 социално слаби семейства в Пловдив изпаднаха в невъзможност да си плащат наемите за общинските жилища, които ползват. До дни местната администрация предприема наказателна акция за принудителното им изваждане на улицата.

 

Светлана Стефанова е рекордьор по неплатени наеми. Дължи 8500 лева на Общината. Месечният наем за двустайното жилище е 37 лева, но тя не го е плащала от години. Жената показва епикризи, че  страда от онкологично заболяване и за това е пенсионирана по болест. Получава 115 лева пенсия.

 

„Е, как няма да плачеш, като не си ял два месеца? Аз трябва да си купувам и лекарства. А аз не мога да си платя лекарствата, защото трябва все пак да се храня. Наемът ли да платя, как да ги разпределя тези 115 лева? Ето и хладилникът е празен. Вчера пак излязох да видя за работа, но не мога. Просто искат хора, които са по-млади. Искат 30-40-годишни. Нямам помощ отникъде. И към кой да се обърна? Повече нямам сили", каза Светлана Стефанова.

 

През зимния сезон социалното министерство е поемало сметките за ток на Светла. След две седмици по нареждане на Общината трябва да напусне жилището. А имуществото й ще бъде описано и разпродадено от частен съдебен изпълнител, за да може Жилфонд да си прибере дължимото.

 

„С това дете къде да отида? Освен на улицата и по кошовете? Друг вариант не виждам", каза Светлана.

 

Тя живее заедно с най-малкия от тримата си синове. Владимир също е безработен. От време на време помага на свои приятели, а те му дават по 10-20 лева. Казва, че с парите купува неща за вкъщи.

 

За разлика от Светлана, останалите некоректни наематели са натрупали сметки в порядъка от 1000 до 3 хиляди лева. От общинското предприятие "Жилфонд" се заканиха да бъдат безпощадни  към тях, като този път ще има отсрочка  само за тези, които веднага платят поне 30% от дължимото.

 

По закон при неплатен наем повече от три месеца, Общината има право да отнеме жилището. За да не се стига до тази крайна мярка на повечето, некоректни наематели се предлага разсрочено плащане.


„Първоначалната вноска е 15% от дължимата сума. След това остатъкът се разсрочва максимум за три години като на третия месец трябва отново да се плати 15%. Сключването на разсроченото плащане не означава, че той вече е изряден платец към Общината. Ако той не спазва до два месеца, не си погасява вноските, той пак влиза в графата неизряден и подлежи на извеждане по член 65 от Закона за общинската собственост", каза Румен Лемберов - директор „Жилфонд" в Пловдив.

 

Най-големият парадокс е, че дори и Общината да изведе на улицата неизрядните наематели, тя пак не може да получи от тях парите си.

 

„За да можем да вземем пари, ние завеждаме изпълнителни листове и изпълнителни дела, но те трябва да са насочени срещу хора, които имат някакви секвистеруеми неща. Само разбират, че след като при нас основната категория хора са социално слаби, при тях няма секвистеруеми вещи и този механизъм е неработещ. Т.е. няма какво да им вземем, за да си приберете дължимата сума. Точно така", обясни Лемберов.

 

Близо 3 милиона лева са несъбраните наеми от общинските жилища в Пловдив.

 

Репортер: Благой Бекриев 
Оператор Калоян Калчев