Необходима е голяма прозрачност и наблюдение от граждански организации при работата на Комисията...

Правосъдният министър Диана Ковачева участва в кръгла маса на тема: "Опитът на Великобритания в отнемането на незаконно придобито имущество". След нея Диана Ковачева посочи, че комисията, която ще се сформира по новия закон за конфискация на незаконно придобито имущество, трябва да работи по ясни правила, прозрачно и почтено.

 

От 25 февруари КУИППД е без председател, след като министър-председателят прие оставката на Тодор Коларов. Това бе вторият председател на комисията, откакто тя съществува, първият бе Стоян Кушев.

Новият закон за конфискация на незаконно придобито имущество се очаква да бъде приет до Великден на второ четене. В него е предвидено праг на имуществото, което подлежи на проверка да бъде 250 000 лева, а не какво в стария проект, който бе отхвърлен, от 60 000 лева. На няколко пъти Бойко Борисов посочи, че е поел ангажимент да има такъв закон и правителството му ще подаде оставка, ако не се приеме.

 

Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност у нас има от 2005 г. По закон КУИППД е колегиален орган, който се състои от петима членове, включително председател и заместник-председател. Председателят на комисията се назначава от премиера, заместник-председателят и двама от членовете се избират от Народното събрание, а един от членовете се назначава от Президента на. Членовете са с 5-годишен мандат, с право на не повече от два последователни мандата.

 

След като чу опита на Великобритания, Диана Ковачева подчерта, че една от идеите на закона е той да бъде насочен срещу организираната престъпност, а не срещу обикновените граждани. "Мерките, които се вземат не са наказания, а мерки за възстановяване на социалната справедливост", каза тя.

 

Зам.-председателят на Парламента -Анастас Анастасов припомни, че има много предложения, след като законопроектът бе приет на първо четене и те са били обсъдени от работна група. Той подчерта, че този закон е един от елементите на цялата структура, която ще се бори с престъпността.

 

 Посланикът на Великобритания Джонатан Алън заяви, че на острова този закон е създаден преди повече от 20 години и че нов такъв има от 10 години. "Този закон е важно оръжие срещу организираната престъпност", каза той.