Събираме отпадъците в цветни контейнери или оставяме материал за клошарите...

Почистване на градовете тече в цялата страна. Събираме ли обаче отпадъците по правилния начин? В България работят девет организации за рециклиране. Те често се конкурират с клошарите за повече събрана суровина.

Опаковките от пластмаса ни заливат отвсякъде. Често се търкалят по тротоара или плуват в нашите реки и езера.

В София едва 50 на сто от кварталите имат контейнери за разделно събиране. По време на пролетното почистване организациите за рециклиране оказват подкрепа на общините.

„Най-вече раздаваме жълти чували, за да могат гражданите да събират пластмасовите опаковки, поради това, че те са най-разпространени и най-изхвърляни не там, където трябва", обясни Тодор Бургуджиев – представител на фирма за рециклиране.

Ако обаче няма цветни контейнери в квартала, в който живеете, оставете пластмасовите бутилки за клошарите.

Иван има малка пенсия след 33 години стаж. Събира и предава вторични суровини в близкия пункт. Той казва, че хартията върви по 10-12 стотинки за килограм, а пластмасовите бутилки са по 25 стотинки.

Според еколозите клошарите предават около 10 процента от всички отпадъци в София или около 40 000 тона.

Според Евгения Ташева от екологично сдружение „За Земята" съществува проблемът, че някои клошари разпиляват боклуците и оставят замърсено след себе си. Тя обаче допълни, че е факт, че те вършат услуга на обществото – екологична и икономическа.

Крайният резултат от конкуренцията между клошарите и организациите за рециклиране е че по тротоарите ни остават по-малко отпадъци.

Репортер: Димитър Лъжов

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.