Старата апаратура ще отстъпи място на монтирани в патрулите камери...

МВР обяви, че до края на септември ще смени всички полицейски радари. Старата апаратура ще отстъпи място на монтирани в патрулите камери, които отчитат както скоростта, така и мястото, часа и трафика.

 

1963-та. Това е годината, през която се появява първият радар у нас. Той се е побирал в джоб и е действал безотказно. Всъщност първият радар не е нищо друго, а обикновен хронометър.

 

„Поставяли са на две места, в зависимост от разстоянието на 50 или 100 метра, два белега. И в зависимост от това с каква скорост, за какво време минава между тия двата белега с този уред се установява и превишената скорост", каза Ваньо Стоевски, бивш директор на столичния КАТ.

 

Две години по-късно на служба в София постъпва полски радар. Един единствен, той е местен от място на място.

 

„Представлява един, една голяма антена на триножник. Много труден е бил за монтаж. Доста време е изисквал и е бил монтиран в близост до автомобила", допълни Стоевски.

 

По-късно навлизат радари от Съветския съюз. Всички те работят на принципа на Доплеровия ефект. Измерват времето за изпратен и отразен сигнал. Колкото по-малко е то, толкова по-висока е скоростта, с която се движи автомобилът. За по-голяма точност този тип радари вървят в голям комплект.

 

„За да може да няма така грешни измервания е въведен към него, към комплекта му и този камертон, който задължително трябва да бъде ударен. Той е настроен на 60 км скорост. Трябва да бъде ударен не в метална част и се поставя отпред пред антената", каза Ваньо Стоевски.

 

За кратко време на служба в полицията е и пистолет радара. Родно производство, кръстоска между съветска и американска апаратура.

 

Следват редица други съветски радари. По-късно към уредите се прибавя и фотоапарат, който заснема нарушителите.

 

Уредът е настроен, така че да снима номера на автомобила пред патрула, но да показва скоростта на патрула.

 

Радарите са събирани през последните няколко години от бившия шеф на столичния КАТ Ваньо Стоевски. След пенсионирането си той ги подарява на полицейската академия. А към тях след време ще се присъединят и сегашните модерни камери.

 

Репортер: Нина Димитрова