Според някои анализатори цената на тока няма да спадне с построяването на централата...

Вероятно ще гласуваме на референдум "за" или "против" АЕЦ „Белене” след няколко месеца. Репортеруът на Новините на Нова Рада Богданова съпоставя аргументите и контрааргументите по казуса.

 

От БСП сведоха въпроса за развитието на българската атомна енергетика до „да” или „не” на "Белене". Основният плюс на проекта според тях е икономически. Икономисти обаче не приемат тази сметка.

 

Енергийният баланс на България не показва спешна нужда от нови мощности. При наличния капацитет от 10 хил. мегаватчаса, свръхпотреблението през зимата достигна 7 2000, по данни на правителството. Хоризонтът на въпроса започва от 2030 г. нататък. Според анализатор Красен Станчев въпросът с днешна дата не е  „да” или „не” на Белене, а  „готови ли сме да платим за Белене от нашите джобове”. Плюз за Белене е площадката, която отговаря на всички изисквания за безопасност.  Като минус или риск коментират ядрени експерти трупането на мощности на едно място – със закарването на реактора от Белене в Козлодуй.

 

Междувременно политиците от БСП сведоха въпросът за развитието на българската атомна енергетика до продължаване или потвърждаване на отказа от централата в Белене. С този прочит 800 хиляди души се подписаха под искане за национално допитване.

 

Потърсихме и анализ извън политическите среди. Без да я има, Белене вече се спряга в днешните ни сметки за ток. Появиха се експертни мнения, че юлският скок е, за да се покрият заемите по несъстоялата се централа. Увеличението според опозицията е резултат от сегашната недалновидна енергийна политика.

 

Отворен остава и спорът за загубите - ако "Белене" остане в историята - и ако стане факт.

 

Репортер: Рада Богданова