Това обяви енергетикът Атанас Тасев...

Американски пенсионен фонд от половин година проучва условията, при които може да откупи дела на Националната електрическа компания в проекта "АЕЦ Белене". Това съобщи енергетикът професор Атанас Тасев по време на форум за бъдещето на втората българска атомна централа. Фондът бил готово да плати и досегашните разходи на НЕК, възлизащи на около 700 млн. евро.

 
Повечето от поканените на форума експерти обаче се обединиха около виждането, че АЕЦ „Белене” предоставя съмнителни икономически изгоди за страната.
 
Референдумът, предлаган от БСП, също раздели мненията на специалистите. Някои от тях се обявиха категорично против допитване до общественото мнение по този въпрос, тъй като той бил много специфичен. 
 
Изненадващо синият депутат Мартин Димитров се обяви за провеждане на референдума веднага, а не едновременно със следващите избори. 
 
Специалисти и политици не можаха да стигнат до консенсус за това нужно ли ни е и при какви условия изграждането на "Белене".
 
Вариант за осъществяването на проекта, за експерти и енергетици би било участието на европейски и американски компании. Информация за подобен интерес се прокрадва периодично, но до сега няма категорично потвърждение.
 
Репортер: Данаил Глишев