Предложението беше внесено от депутати на „Синята коалиция” и получи подкрепата на управляващите

Временна комисия в парламента ще проучва всички решения и действия по проекта АЕЦ "Белене" от 2002 година досега. Предложението беше внесено от депутати на „Синята коалиция” и получи подкрепата на управляващите.

След тричасов бурен дебат 112 депутати подкрепиха създаването на комисията, 19 бяха против, а 8 гласуваха с "въздържал се". Единственият депутат на левицата, който гласува за формирането на анкетния орган беше Румен Овчаров.

Аргументите на десницата за исканото създаване на временна комисия са, че проектът за строеж на втора атомна централа не е проверяван от 2002 година досега. Тезата на Мартин Димитров е, че ако „Белене” беше реализиран в Германия, със сигурност е щяло да има разследване и политически оставки.

„И вместо обществото и всички органи да търсят отговор, на нас ни предлагат референдум”, заяви Мартин Димитров.

„Той иска да проверява какво е правило НДСВ по проекта и какво сте правили вие по проекта „Белене”. Той иска да проверява вас! Аз с две ръце ще подкрепя подобна идея”, заяви Румен Овчаров преди гласуването.

Според левицата обществото има нужда от открит дебат по темата „Белене”, защото през последните четири години управляващите са изричали взаимно противоречащи си тези за бъдещето на централата.

„Единственото, което разбирам е, че всяко последно изказване на г-н Борисов е вярно, независимо дали противоречи на 360 или 180 градуса на предишното”, коментира от своя страна Петър Курумбашев от "Коалиция за България".

Управляващите упрекнаха левицата, че използва избирателите си за една политическа „дъвка”, каквато е референдумът за съдбата на „Белене”.  

„Референдумът не е само за избиратели на БСП. БСП може да иска Бузлуджа да стане космодрум, да, ама не”, заяви Диан Червенкондев.

Освен цената, която до сме платили за проекта, сините искат да се осветят и други схеми, свързани с „Белене”.

„За всички тези държавни поръчки, които са извън закона и се провеждат в нарушение на процедурите на закона, се взимат огромни комисионни”, смята Иван Костов.