Близо 1 565 000 души живеят с по-малко пари месечно

От 1 януари догодина прагът на бедност се вдига с пет лева - от 236 на 241 лева. В същото време правителството залага в бюджета минималната заплата от 1 януари да се покачи от 290 на 310 лева.


Ако обаче от тази сума се махнат удръжките за осигуровки и данъкът, излиза, че минималната заплата дори е по-ниска от линията на бедност, т.е. става точно 239 лева.


Миналата седмица Националният статистически институт изнесе данни, според които прагът на бедност в страната ни през 2010 г. е бил 295 лв. на човек за месец. Под него у нас живеели около 1 565 000 души.


Данните на статистиката са направени по т. нар. изследване СИЛК на Евростат, въведено у нас преди три години. В същото време, прагът на бедност се определя от изчисляването на месечния бюджет за 4-членно домакинство.


„Оттам идва разминаването между двете изследвания. Виждаме, че в икономическа криза, ниският ръст на доходите и дори стагнацията на доходите обрича на стагнация и прага на бедност. С тези 241 лева едва ли някой може да живее нормално в България”, коментира Любен Томев, директор на Института за социални изследвания към  КНСБ.


От КНСБ и КТ „Подкрепа” настояват минималната заплата да се увеличи до 330 лв., ако не от началото на годината, то от 1 юли.


Работодателите обаче са на мнение, че тя трябва да остане 290 лева.


„Ако се приеме 310 лева, това означава, че средната работна заплата трябва да скочи до над 800 лева. Ръстът трябва да е над 8%, което практически е невъзможен скок, поне икономическата ситуация не позволява такива скокове”, твърди Йорданка Велинова, експерт от Българската стопанска камара.


Според данни от последното тримесечие 6,3% от всички работещи у нас или 136 хиляди души са на минимална работна заплата. От тях 100 хиляди работят в частния сектор, 16 000 - в обществения и 20 000 - в бюджетната сфера.


Още по темата гледайте във видеото.


Репортер: София Стойчева