Според него управленските структури трябва да бъдат адекватно променени

България се нуждае от нов преход. Животът е динамичен и ние не можем да стоим на едно място, още повече мисля, че никого не го удовлетворява положението, в което се намира българинът.” Това заяви Стефан Софиянски за „Събуди се”.

Той обясни, че след като страната ни се е доказала - че като общество и като държава отговаряме на пазарните условия и на демократичните изисквания, които ЕС налага, сега трябва българинът да бъде изведен на първо място.

Българинът трябва да си повиши стандарта. Последното място, което имаме в момента по стопански показатели в ЕС, не може да удовлетворява никого и аз съжалявам, че имаме неинициативни управляващи и пренебрегват този въпрос”, допълни Софиянски.

Според него управленските структури трябва да бъдат адекватно променени и даде пример с парламента:

„Парламентът е най-неодобряваната институция. Някак си загуби неговата роля, а и резултатите непрекъснато са лоши – непрекъснато промяна на законодателството, липса на професионализъм. Парламентът трябва да стане динамична работеща институция от около 120 депутати, като професионалното трябва да е водещото, а не политическото, и да работи на пълен работен ден.”

Стефан Софиянски заяви и че законодателството трябва да се опрости до минимум от професионалисти, за да бъде ясно, логично. Според него по този начин и ще се изключат противоречията в отделните закони.

„Ние задължително трябва да въведем еврото и да се освободим от валутния борд. Ако искаме една силно развита икономика, валутният борд става спирачка. Оттам нататък трябва да си регулираме дефицита в рамките на европейските изисквания и да можем да използваме всички тези финансови инструменти, за да тръгне икономиката ни напред”, допълни Стефан Софиянски.

„В момента четвърта-пета година правителството не може да се справи с кризата. Аз не виждам амбиция у тия хора да я преодолеят”, отбеляза Стефан Софиянски и подчерта, че настоящият финансов министър Симеон Дянков е много объркан и не знае какво прави.

„Няма правителство през последните години в Европа, което да е разполагало с толкова много средства от европейските фондове. Тези средства ние не ги усвояваме. Трябва ни стопанска структура с адекватно отношение към усвояването”, категоричен е Софиянски.

Управниците ни са по-глупави, иначе като народ, хора и възможности сме добре”, заяви той, сравнявайки България и напредъка, който Естония и Хърватия бележат.

Относно предстоящия референдум Стефан Софиянски обясни, че няма да гласува, защото референдумът е инструмент в ръцете на слабите политици.

“Този референдум е напълно безсмислен и си заслужава да накажем с неучастие тези,които го предизвикаха – Станишев и Борисов. Той е нелогичен не само като въпрос, но и като време и политическо действие”, убеден е бившият кмет на София.

Според него допитването е едно скъпо струващо социологическо проучване на членската маса на ГЕРБ и БСП.

Целия разговор със Стефан Софиянски в „Събуди се” гледайте във видеото.