Това ще стане до две години, когато стартира изграждането на нова индустриална зона „Тракия”

Четири огромни индустриални парка до Пловдив са на път да се обединят в един и да затворят напълно зоната между града и летището, създавайки предпоставки и условия за нови мащабни инвестиции и бизнес развитие. 

 

Това ще стане до две години, когато стартира изграждането на нова индустриална зона „Тракия”, насочена към селското стопанство, преработката на храни и селскостопанска продукция. 

 

С нея ще се затвори кръгът и обособи регионът като безспорен и най-голям индустриален център на България – изцяло енергийно осигурен и с напълно изградена собствена  инфраструктура. Това според експерти ще осигури множество възможности за нови инвестиции и навлизане на големи международни компании. 

 

В момента на километри от Пловдив се намира промишлено-търговската зона „Куклен”, която е насочена основно към машиностроенето, металургията, химическата промишленост. Там е и първата индустриална зона „Раковски”, която бе изградена за последните осем години на терен от 85 хектара и вече се е наложила в сферата на логистиката и производството. 

 

В нея днес са ситуирани над 28 работещи предприятия и логистична база на Кауфланд на 90 000 кв. м. Там са световноизвестните компании „Либхер”, които сега строят и трети завод. Също „АВВ”, които правят сериозна инвестиция в индустриалната зона, като изграждат втори завод и планират да отворят минимум 700 нови работни места. 

 

Третата мащабна зона е „Марица”, която обобщава всичко. Изграждането на четвъртата зона „Тракия” ще затвори напълно кръга, предлагайки аграрно тържище и четири преработвателни предприятия, които ще подпомогнат изключително много българските селскостопански производители. Общата инвестиция в проекта възлиза на около 40 млн. евро и ще разкрие стотици нови работни места. 

 

Всички те, освен че ще привлекат много нови инвестиции и бизнес в града, ще подпомогнат и стартиралите китайски проекти за превръщане на летище Пловдив в карго зона, както и държавният проект за изграждане на интермодален терминал. 

 

В региона вече инвестираха над 15 млн. няколко израелски компании, а в последните месеци са осъществени първи форми на сътрудничество между България и Китай, чрез компаниите China Volant Industry Co. Ltd – голяма компания, чиято дейност е в различни отрасли. 

 

Конкретно в България ще се занимава с производство на тръби и питейно водоснабдяване. Те планират и значителни инвестиции в инфраструктурни проекти. Китайската компания Huawei, която е лидер в телекомуникационната индустрия, е също нов партньор на страната ни.  

 

*Платена публикация