Бюджетната актуализация се налага заради дупката в хазната, твърдят управляващите

Министерският съвет се събира на извънредно заседание. Министрите трябва да обсъдят актуализацията на бюджета и възможността да бъде изтеглен заем от 1 млрд. лева. Вече има доста критики, че заедно с лихвите, той ще трябва да бъде изплащан в продължение на години.

 

Протестиращи се събраха на задния вход на Министерския съвет с плакати „Кой ще плаща после?” Така правителството ще трябва да обсъди актуализацията на бюджета под възгласи за оставка.

 

Според управляващите, които обвиняват за сметката своите предшественици, актуализацията се налага заради по-ниските приходи в хазната. В същото време обаче се завишават разходите. Така ще се отвори и по-голяма бюджетна дупка от около 2%.

 

Засега, въпреки че беше обещано, увеличение на минималната работна заплата не е заложено, но за него актуализацията на бюджета не е задължителна. Така минималното трудово възнаграждение може да се вдигне и през октомври.

 

Големите спорове продължават да са около въпроса трябва или не да се тегли 1 млрд. лева заем. Протестиращите настояват това да не се прави.

 

Преди заседанието на кабинета „Орешарски” на среща в Министерския съвет дойде лидерът на КНСБ Пламен Димитров. От „Подкрепа” бойкотираха срещата, отказаха да участват и работодателите.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.