След окончателното гласуване на финансовия закон ще стане ясно и дали президентът ще наложи вето, или не

Очаква се днес депутатите да одобрят окончателно актуализацията на бюджета. Най-сериозни остават критиките около решението държавата да изтегли още 1 милиард лева дълг, с които да гарантира както по-големия бюджетен дефицит, така и предстоящи плащания по външни заеми.


Въпреки че като основна причина за прекрояването на бюджета се посочват по-ниските приходи, които влизат в хазната, до края на годината се планира и завишаване на разходите. Така и бюджетният дефицит ще стане по-голям, но остава в границите на двата процента.


След окончателното гласуване на най-важния финансов закон на практика ще стане ясно и дали президентът ще наложи вето, или не. По въпроса се спекулира от седмици.  


Финансовият министър Петър Чобанов определи едно такова решение като "много сериозна намеса в политиката на правителството". Мнението му подкрепиха от БСП и ДПС. Според лидерите на партиите евентуалното действие на президента би било абсолютен прецедент в демократичната история на България. Мнението застъпи и премиерът Пламен Орешарски.

 

Междувременно, пред парламента Реформаторският блок и финансови експерти организират дебат срещу предложената от управляващите актуализация на бюджета. На дискусията са поканени премиерът Пламен Орешарски и лидерите на БСП и ДПС - Сергей Станишев и Лютви Местан.