Според Орешарски аргументите са икономически неиздържани и политически пристрастни

Наложеното от президента вето възпрепятства набелязаните корекции във фискалната политика. Дори при евентуалното му отхвърляне от страна на Народното събрание остава ефект на забавянето на тези корекции с неблагоприятни последици върху цялото социално-икономическо развитие на страната.


С такава официална позиция излезе премиерът Пламен Орешарски, след като по-рано днес, 7-и август, президентът наложи частично вето върху актуализацията на Бюджет 2013.


Премиерът коментира, че още в хода на обществените и парламентарни дебати партия ГЕРБ се обявила срещу предложената актуализация с неиздържани икономически мотиви. 

 

Президентът грубо се намеси в работата на изпълнителната власт и направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действния
- Пламен Орешарски

„Изненадващо към тази позиция днес се присъедини президентьт с наложеното от него вето, отново с икономически неиздържани и политически пристрастни аргументи, повтарящи тези на опозицията. Така той  грубо се намеси в работата на изпълнителната власт и направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действния, които предприема напоследък в противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения  и политически живот”, се казва в позицията на Орешарски.


По негови думи, въпреки „липсата на диалогичност в поведението на президента”, правителството ще продължи да се стреми към постигане на съгласие между двете институции.


Правителството започва поредица от консултации с бизнес асоциации, с неправителствени организации, със синдикати и др. относно фискалната политика и актуализацията на бюджета за 2013 г.