Извънредното заседание вероятно ще се състои в петък

Очаква се тази седмица депутатите да се съберат, за да разгледат президентското вето върху актуализацията на бюджета. Заседанието най-вероятно ще е в петък. Информацията не е потвърдена официално, но депутати вече са получили известия да се прибират спешно.

 

Преди това Тристранният съвет за социално сътрудничество и парламентарната комисията по бюджет и финанси трябва да излязат със становища по ветото. Днес или утре се чака окончателната дата на извънредното заседание.

 

ГЕРБ се държи като отчаяна опозиция, защото се опитва с процедурни хватки да спре актуализацията на бюджета”, коментира тази сутрин в „Здравей, България” депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев. „При нас няма разколебаване дали трябва да се гласува актуализацията на бюджета. Единственият проблем е дали ще се съберат 121 души, при положение, че част от тях не са в София и дори в България.”

 

Кадиев отбеляза, че съществува вариант, при който президентското вето няма да може да бъде отхвърлено – ако „Атака” не гласува в пленарна зала. „Ако не мине гласуването, няма актуализация. Отиваме септември месец и правим нова актуализация.”

 

Председателят на парламента Михаил Миков каза за Нова ТВ, че очаква мнозинството да преодолее ветото и законът да бъде прегласуван. За това са нужни 121 гласа. В момента БСП и ДПС имат общо 119 депутати. 120-ият - Делян Пеевски от ДПС - не участва в заседанията до решението на Конституционния съд дали той е легитимен народен представител.