От 2015 таксата няма да се плаща на базата на данъчна оценка

Министерският съвет одобри нов метод на изчисление на такса "смет". Идеята е парите да се начисляват според количеството боклук, което правим.

 

До 2015-та година общините и държавата ще трябва да измислят как да пресмятат парите, които дължим за смет, така че сумата да не се определя от пазарната цена или данъчната оценка на имота ни, а само според боклука, който реално правим. Правителството отсече, че това трябва да влезе в сила от първи януари 2015-та, но не даде никакви насоки как. Какъвто и да е точният метод, това ще доведе до поскъпване на таксата за всички онези, които в момента живеят в по-евтини имоти. 

 

В момента, ако общините нямат вариант да смятат таксата ни за смет на база на количеството боклук, което правим, изчисляват колко дължим според това колко е голямо и колко струва жилището ни.

 

Таксата става като вид данък, а не като извършена услуга”, заяви заместник-министърът на финансите Людмила Петкова. От първи януари 2015-та година общините ще трябва да измислят нова, по-справедлива методология, по която да определят таксата.

 

Как в страната ще изчисляват колко боклук правим не е ясно. Практиката показва, че за да се прецизира един такъв метод са необходими години. А общините ще имат само една. Хората обаче се надяват от 2015-та новите правила да облекчат разходите им.

 

Отпадъците, които ние ще генерираме като двучленно семейство, няма как да генерира едно 5 или 6-членно семейство. При тях има много повече отпадъци,но за разлика таксата за битови отпадъци при еднаква квадратура на апартаментите е абсолютно еднаква за всички- независимо от броя на хората в домакинството. Не мисля, че това е справедливо. Да се надяваме, че след тази промяна,която ще приемат евентуално от 2015 година това ще се промени”, казва Жанета Симеонова, която е собственик на двустаен апартамент, за който плаща такса от 40 лева.

 

Според експерти такъв метод на изчисление на таксата може значително да увеличи разходите на гражданите. В София например в момента 70% приходите от такса смет идват от бизнеса, а гражданите поемат 30%. При промяна, процентите ще се преразпределят и данъкоплатците ще плащат повече. Особено, ако живеят повече хора, в по-евтино жилище.