„Това е „еманация на правосъдието”, коментира собственикът на „Риск инженеринг"

Прокуратурата повдигна обвинение на собственика на „Риск инженеринг" Богомил Манчев.

 

С обвинение са и Събин Събинов, изпълнителен директор на компанията „Уорли Парсънс" и един от последните шефове на НЕК - Иво Лефтеров, твърди адвотакът на Богомил Манчев Менко Менков.

 

Екипът на Нова успя да се срещне единствено с Богомил Манчев, след като той излезе като обвиняем от следствието. От него стана ясно, че според прокуратурата той и шефът на „Уорли Парсънс” - Събин Събинов, са подбудили и подпомогнали директора на НЕК Иво Лефтеров да присвои 8 милиона лева по проекта АЕЦ „Белене”, след като върху него беше наложен мораториум. 

 

На неустановена дата и на неустановено място господин Манчев и шефът на „Уорли Парсънс” - Събин Събинов, са подбудили шефа на НЕК да присвои някакви пари. Става въпрос за 8 милиона лева”, каза и адвокатът на Манчев Менко Менков.

 

„Това е „еманация на правосъдието”, защото цялото фиаско от преди две седмици трябваше да го облекат в хартия, е днес го облякоха - прочетох, че съм помагал на някого”, коментира Богомил Манчев.

 

А именно - прокурорите твърдят, че НЕК е плащала незаконно по 950 000 евро на месец на консултантите по проекта "Белене" – „Уорли парсънс” и „Риск инженеринг” в продължение на година и половина, въпреки че проектът е бил спрян. Обвиняемият Богомил Манчев за пореден път заяви, че това е абсурдно, защото той получава пари по валиден договор. Той заяви и че с обвинения не трябва да е той, а последните трима министри на енергетиката, които не са си свършили работата. 

 

„Не е замразен, бъркате, взето е решение на Министерския съвет и не е изпълнено по вертикала. Министърът не е написал на Българския енергиен холдинг, а те не са написали на фирмите”, заяви още Манчев. 

 

Ще си платят всичко с лихвите, защото тримата министри не са прекратили договорите”, добави той. 

 

Богомил Манчев обясни, че последното плащане по проекта „Белене” е било от август месец тази година. А плащания според него има, защото нито Делян Добрев, нито Асен Василев, нито пък Драгомир Стойнев са предприели каквито и да било мерки, за да прекратят работата по „Белене”. Според Манчев всичко, което се случва, е умишлено нагласена схема, която ще излезе наяве много скоро.

 

Ще ги видите всички зли човечета от този пъзел, едни по-високи, други - по-ниски, с користни и политически цели. Това е една малка група, не много запознати хора”, каза Манчев.

 

Според адвоката на Богомил Манчев фактът, че обвинението е абсурдно си личи и от това, че редица прокурори са отказали да подпишат обвиненията. „Четирима прокурори са отказали да подпишат постановлението и накрая се е намерил пети, който се е съгласил. Това е Емил Петров, който е брат на шефа на следствието - Петьо Петров”, обясни адвокатът. 

 

От прокуратурата все още не са коментирали обвиненията срещу Богомил Манчев, Събин Събинов и Иво Лефтеров.

 

На Богомил Манчев е наложена и рекордна за България парична гаранция от 1 милион лева, които трябва да бъдат внесени до седмица. Адвокатът му каза, че ще обжалват размера й. А до края на деня чакаме и коментара на прокуратурата.

 

Преди две седмици офисите на фирмата бяха претърсени по време на акция на прокуратурата, ДАНС и МВР заради извършени от държавата плащания за АЕЦ „Белене" след решение за замразяване на проекта. За 24 часа тогава бяха задържани бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и Събин Събинов, изпълнителен директор на компанията „Уорли Парсънс", наета да упражнява строителен надзор по проекта.

 

Как от прокуратурата ще защитят обвинението си и как ще отговорят на обвиненията срещу тях - гледайте в централната емисия Новини в 19 часа.