Това кара учените да допускат, че под повърхността й има океан

Естественият спътник на Юпитер – Европа изхвърля водни струи, показват нови наблюдения на космическия телескоп "Хъбъл".

 

Това кара учените да допускат, че под повърхността на Европа има океан, предаде Ройтерс. 

 

Подобно откритие може да повлияе на преценката на учените за това дали на спътника има подходящи условия за живот.

 

Данните от изследването са представени от учения Кърт Редърфорд от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио, Тексас, по време на конференция на Американския геофизически съюз в Сан Франциско.

 

С помощта на телескопа "Хъбъл" изследователите са открили струи водна пара с височина 200 километра, изригващи от регион на южния полюс на Европа. Наблюдението датира от декември 2012 г.

 

Гейзерите не са забелязани при наблюденията на "Хъбъл" на същия регион през 1999 г. и ноември 2012 г. 

 

Предишният космически апарат "Галилео", който прелетя девет пъти край Европа в края на 90-те години на миналия век, също не откри струи от водни пари. 

 

Учените смятат, че водната пара се изплъзва от пукнатини в леда на южния полюс на спътника, причинени от гравитационния стрес, на който е подложена Европа, когато се намира в най-голяма близост до Юпитер. 

 

Възможно е гейзерите да се дължат и на фрикционно нагряване от триенето на ледени блокове или на случаен сблъсък с комета. 

 

Подобни струи изхвърля и сатурновата луна Енцелад, но на много по-голяма височина в космическото пространство, тъй като е подложена на 12 пъти по-слаб гравитационен стрес от Европа.