И най-лошият договор е по-добър от липсата на такъв, съгласиха се лекарите

„След 2 години замразяване и безпрецедентна финансова криза, днес подписваме Националния рамков договор”. Това заяви здравният министър Таня Андреева на церемонията на подписване на договора.

 

Договорът е резултат на „смислен разговор между институциите и съсловните организации”, отбеляза Андреева, която определи преговорите като „нелеки”, предаде БГНЕС. По думите й в хода им станало ясно, че всички са от едната страна на барикадата и че най-чувствителните теми са преодолени.

 

Министърът на здравеопазването посочи преминаването на ваксините към министерството, оставането на парите от наемите за инвестиции в болниците и понижената на 1 лев потребителска такса за пенсионерите сред постигнатите от Новия рамков договор резултатите.

 

И най-лошият договор е по-добър от липсата на такъв, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, който се съгласи, че НРД е постигнат с „еднопосочно мислене и действие”.

 

„За пръв път денталната медицина няма да има дефицит и неусвоени средства”, изтъкна на свой ред председателят на Зъболекарския съюз Борислав Миланов.  

 

Председателят на надзорния съвет на НЗОК д-р Румяна Тодорова обяви, че Здравната каса влиза в следващата година с дефицит от 80 млн. лв. Наред с това благодари на Националната агенция за приходите за усилията да бъдат събрани 50 млн. лв. за по-малко от месец и половина, за да могат тези пари да отидат за здравеопазване.