От тази година се увеличават и пенсиите

От днес минималната заплата и майчинските ще са с 30 лева по-високи и стават 340 лева месечно. Детските обаче, ще се увеличат само за 2-ро дете. 

 

Държавата ще връща данъците, с които облага работещите на минимална заплата. За да получат тези пари обаче, най-ниско платените ще трябва да чакат до края на годината. 

 

Всъщност на хората, които получават до 340 лева държавата ще прибира дължимият данък, което прави около 30 лева месечно. Догодина, обаче работещите на минимални доходи ще подадат данъчна декларация и удържаното ще им се върне. Така те ще получат 355 лева или още една 13 заплата. От това ще се възползват общо около 400 хиляди души. Преди време докато идеята все още се обсъждаше ви показахме работещи в Монтана, които поставяха под въпрос дали държавата ще върне вече прибраното.

 

Освен минималната заплата се увеличават и пенсиите. Възрастните обаче ще трябва да почакат до юли. Увеличението на минималната пенсия ще е с около 5 лева и ще стане 155 лева. Максималната става 840 лева. Детските ще станат 50 лева но увеличението ще важи само за второ дете – за първото държавата ще продължи да плаща по 35 лева.

 

Според разчетите в Бюджет 2014 за годината животът ни трябва да поскъпне с почти 2 процента. А самото увеличение е около 3 на сто така че поне инфлацията няма да изяде цялото увеличение.

 

Заложеният икономически растеж за годината е 1,8 процента. Очакванията са фирмите да заработят по-добре и държавата да събере и повече данъци от бизнеса.