Причината за огъня е цигара, която запалила дюшек

Трима души загинаха при пожар в Дома за стари хора в Хасково тази нощ. Инцидентът е предизвикан от цигара, а тримата мъже са се задушили от дима. Въпреки че има изискване за пожароизвестителна система, в дома такава няма.

 

Малко преди 04:00 часа тази сутрин дежурната санитарка влязла в стаята на Радю, Сюлейман и Иван. Вместо да се погрижи за тоалета им обаче, жената изпищяла при вида на кълбата дим и тримата мъртви мъже.

 

Единият от домуващите е пушил. Запалил е дюшека. От изпаренията  на дюшека другите двама са  се задушили”, коментира директорът на дома Вълко Пехливанов.

 

Загиналите са имали психически заболявания. Предполага се, че пожарът е причинен от 68-годишният Радю, който често бягал от Дома. В него са настанени 150 души. Забраната за пушене е от 2012-а година, но тя често не е била спазвана.

 

Въпреки че в Дома от миналата година е трябвало да има изградена система за пожароизвестяване, това не е направено, защото скоро е трябвало да бъде закрит. След трагичния инцидент система за пожароизвестяване все пак ще бъде монтирана.

 

Репортер: Димитър Иванов