Кризата в Украйна напомни защо Алиансът е важен за САЩ и Европа, добави президентът

Северноатлантическият алианс няма планове за скорошно приемане на Украйна и Грузия, обяви в Брюксел Барак Обама. След срещата САЩ-ЕС американският президент призна, че причината Киев да не подаде заявление за членство в НАТО е желанието да не бъде раздразнена Русия.

 

„Няма скорошни планове за разширяване на НАТО (в Украйна и Грузия). Знам, че Русия в против. Една причините Украйна да не внесе искане за приемане в алианса са сложните отношения с Русия. Не смятам, че това скоро ще се промени”, заяви американският президент, цитиран от украинската агенция УНИАН.

 

Имаме задължения, включително военни, към членовете на НАТО. На страните, които не са в Алианса оказваме подкрепа, основана на вярата ни в принципи и идеали, които са важни не само за Европа, но и за целия свят”, коментира държавният глава на САЩ.

 

По-късно Обама ще се срещне с генералния секретар на военно-политическия съюз Андерс Фог Расмусен. От НАТО вече изразиха безпокойство, че руските сили могат да нахлуят и в Приднестровието – сепаратистка република в Молдова, която граничи с Украйна. Опасенията в Брюксел са свързани и с водената от Москва война срещу Грузия преди пет години.

 

Междувременно струпването на руски войски в близост до източните граници на Украйна притесни временното правителство в Киев, отбелязва CNN. Подобно безпокойство имаше и в други бвиши съветски републики, които сега членуват в ЕС и НАТО.

 

По-рано Барак Обама заяви, че НАТО е крайъгълен камък както за американската, така и за европейската сигурност, а кризата в Украйна напомня, защо Алиансът е толкова важен. Американският президент призова и онези страни-членки, които съкращават военните си разходи, да се уверят, че са в състояние да изпълняват задълженията си в осигуряването на колективната сигурност.