Предложението е на здравния министър Таня Андреева

Държавните чиновници са готови за бунт заради идеята сами да си плащат здравните вноски. Засега парите за това се дават от хазната - но едва 4%. Тези 4% са и причината Лекарският съюз да внесе иск срещу държавата за дискриминация, защото всички останали плащаме по 8% здравна вноска.

 

Намерението на здравния министър Таня Андреева за това държавните служители сами да си плащат за здраве важи за администрацията, но не и за военните и полицаите. В случай, че се запази сегашният процент  - това ще означава - намаление на заплатите на служителите с 4 на сто. От друга страна не е ясно защо здравето на работещ в частния сектор струва 8 на сто от доходите му, а за държавния служител процентът е 4.

 

Реално държавата плаща за над 4 млн. души - за всички доста по-малко, като изключим пенсионерите - само за тях внася 8%.

 

Идеята чиновниците сами да си плащат вноските и за пенсия, и за здраве, не е нова. През 2010 г., когато я предложи министър Дянков, беше парирана с аргумента, че ще предизвика бунт, недоволство и гражданско неподчинение.

 

Според синдикатите при въвеждането на Закона за държавния служител доходите им вече са били намалени, за да се компенсират вноските, които вече ще плаща държавата и сега реално ще се стигне до ново намаление.

 

От Министерството на финансите засега предпочитат да останат в страни и да не коментират идеята на здравния министър. А от Лекарския съюз поставят въпроса защо държавата не плаща като всички останали - защо и за държавните служители, и за децата, например вноската, е наполовина. Така се оказва че онези, които дават повече, доплащат и за други.

 

Според лекарите единственият начин да проработи здравният ни модел е да влизат всички пари там. Ако само за децата държавата плаща пълната вноска, всяка година в системата ще влизат около 160 млн. лева, изчисляват от БЛС. И  още един парадокс - никой не за кого точно и колко точно плаща държавата.

 

Повече по темата ще научите от видеото.