Причините са неизгодните условия, предлагани от търговците на производителите

Задава ли се криза с доставката на козунаци преди и по време на празниците? Хлебари в Бургаски регион обявиха бойкот на големите вериги по Великден. Причината - неизгодните условия, предлагани от търговците на производителите, от които те твърдят, че търпят големи загуби.

 

Дни преди празника в Бургас вече се появиха първите козунаци. Производители ги предлагат в собствените фурни и в малки магазинчета, но отказват да предоставят за продажба на големите търговски вериги.

 

Хлебопроизводителите обясняват, че имат печалба между 5 и 10%, като за да я постигнат, работят през нощта, за да ползват евтин ток. Оплакват се, че опитите им да постигнат договореност с големите вериги не води до облекчаване на условията.

 

От големите търговски вериги не пожелаха да застанат пред камерата на Нова, но в телефонен разговор обясниха, че цените са обект на договаряне с производителите. Обясниха също така, че щандовете им няма опасност да останат без козунаци преди и по време на великденските празници.

 

И тази година цената на козунаците ще остане непроменена. Между 2 и 2,50 за 400 грама в зависимост от това дали в сладкия хляб има стафиди, шоколад или е без добавки.Повечето хора ще разчитат на готови козунаци.

 

Репортер: Цеца Алексова