Навремето Хитлер е бил толкова впечатлен от нея, че искал да я пренесе тухла по тухла в Германия

Рада Богданова и Владислав Топчиев ни отвеждат в една съдебна зала във Великобритания. Тя се е прочула  и извън пределите на Острова. В нея и до ден днешен се снимат историческите саги на Би Би Си.


Има и британци, които не знаят къде е тази зала, но със сигурност я познават от телевизията. Така казва нашият гид, мистър Алън. От 1871-ва до 1973-та тук са текли тежки съдебни битки, решавани са човешки съдби.


„Не само Би Би Си, и Канал 4 предпочитат тази зала. Другия път като я видите в някоя историческа драма на големия екран, ще знаете, че не е декор”, обяснява мистър Алън.
Сега залата служи за заседанията на общинския съвет. И те, като в София, се провеждат в четвъртък. Тук обаче балконът позволява, градската управа също, да има публика.


И още една разлика със залата на Столичния общински съвет. Тук има достатъчно място и воля журналистите да са в центъра на събитията.


Тази маса е предназначена за журналистите, те сядат тук, в центъра на залата на общинския съвет, водят своите записки, също така пускат коментари във фейсбук, туитър
Докато съветниците, ако поискат, може да пускат и капки мастило! Стига да си купят от книжарницата и да поставят шишенцата в тези отвори.  Да, това не са капачки на пепелници, както били мислели повечето туристи!


Много ученици идват в тази зала и всеки от тях иска да седне на мястото на съдията от едно време. На общинските заседания тук сяда кметът. И както ни разказа нашият гид, учениците бързат да осъдят най-напред учителите си и да ги пратят в затвора.  


Не сме напускали сградата, просто сме в съседната, не по-малко прочута зала. И тук се решават съдби – в случая, в драматичния план на тангото.


Под зоркия поглед на британските крале и кралици, изрисувани на най-финото за времето си стъкло. От всички, най-разпознаваем за японските туристи, бил Хенри 8 – сочат наблюденията на Мистър Алън.


Тук е мястото да отбележим, че нашият гид е мултифункционален като сградата, из която ни води. На тези стълби той режисира младоженците за първите им фамилни снимки. Той води и сватбените церемонии. В качеството си на общински служител в кметството на  Рошдейл.


Време е да видим сградата и отвън. Построена е преди 143 години като символ на просперитета на Рошдейл,  или както са го наричали, текстилния град. Днес икономическата картина в него напомня за нашия Видин, но пък общината продължава да инвестира в своята сграда. За да привлича туристи. Навремето Хитлер е бил толкова впечатлен от нея, че искал да я пренесе тухла по тухла в Германия. Рошдейл е в северна Англия, на половин час път с кола от Манчестър.