Като тенденция се утвърждава и проблемното намирането на кадри за хотелиерския бизнес

70 души в битка за едно работно място. Това показват данните на Агенцията по заетостта в районите с висока безработица. 
 
За да покажем каква е пропастта между отделните райони на България, един пример - в София за едно работно място се борят едва по 12 души. В същото време, във Враца и Кърджали за една позиция кандидатстват по 70 души. И още за разликите - освен финансисти в столицата най-търсени са застрахователите и продавачите. В страната търсят кадри в преработващата промишленост и хотелиерството.
 
Причината във Врачанско конкуренцията за едно място да е най-жестока е една - безработицата. И все пак в коридорите на Агенцията по заетостта днес нямаше желаещи да си търсят работа.
 
През февруари безработицата в две врачански общини е достигнала рекордните 70-80% от трудоспособното население. Така е в Хайредин и Борован. И във Враца трудно се намира работа. Колкото и работни места да предлага частният бизнес там - най-големият работодател в Северозападна България си остава държавата и временната заетост. Според специалистите съвсем логично е големите компании да избират големите градове. 
 
При посредниците за работа обявите през последния месец нарастват с 40 процента спрямо миналата година. Това обаче важи за определени сектори, чиито продукти се изнасят най-лесно, като софтуера. За такива компании хора обаче няма. От друга страна, машините продължават да изместват хората дори и в банките
 
И още една нова тенденция - в момента се оказва проблем дори намирането на кадри за хотелиерския бизнес. Най-вече заради това, че работата е временна.
 
И още един парадокс - опитът на посредниците за работа показва, че за едно място за продавачка на голяма марка в някой от моловете се е случвало за едно място да се борят 10 хиляди кандидати.