Силен вятър увредил гората, която трябвало да се почисти

Съмнения за незаконна сеч предизвикаха кадри на оголени пространства в българските гори и планини. „Здравей, България” следи темата от петък. Излъчен беше видеозапис, предоставен от проф. Михаил Константинов, на който се виждат следи от брутална и по оценката на специалисти - сеч. От Земеделското министерство направиха проверка по един от сигналите, с твърдение, че всичко е законно и има разрешителни за събирането на дървесината.

 

Местността Черната скала в Рила изглежда като след апокалипсис, установи тази сутрин камерата на Нова ТВ. Оказва се обаче, че за всичко това има естествено обяснение. Става въпрос за климатично явление, при което силен вятър е нанесъл големите щети миналото лято. Следва санитарна сеч.  

 

По думите на инж. Дамян Дамянов от Югозападното държавно предприятие колегите му от териториалното поделение са предприели необходимите действия, при наличие на изискуемите документи, така че за незаконна сеч не може да се говори. Според експерта трябва само сечището да се почисти и да започне процесът на естествено възстановяване.

 

И лесовъдът Станислав Лазаров е на мнение, че пейзажът е следствие на природно явление. Според специалиста има начин да се установи дали едно дърво е отсечено неправомерно. "В случая обаче спорните дървета, специално в тази площ, не са много".  

 

„Има системи за спиране на незаконната сеч, но за последните години проблемът в България е свързан със законната сеч”, смята екоактивистът Тома Белев. „За последните пет години има увеличение с 40% на ползването на дървесина – от 4,5 млн. кубика на 6,5 млн. кубика”.

 

Повече за проблемите на българската гора ще научите от видеото.