СМС с текст „Спешно, обади ми се” е новата мода сред телефонните престъпници

„При жертвите на телефонни измами констатираме увеличение на възрастта. За първото тримесечие на 2014-а от 60 потърпевши, 40 са над 80-годишни. Това е основната мишена”, каза в студиото на „Събуди се” началникът на сектор „Престъпления към собствеността” към ГД „Национална полиция” Златка Падинкова. През последните няколко седмици стана ясно, че нов вид телефонна измама заплашва всички ни. СМС с текст „Спешно, обади ми се” може да струва на потърпевшите доста пари.

 

„Официално по новата измама „Спешно е, обади ми се”, в ГД „Полиция” е постъпил един сигнал. Извършвали сме проверки в областните дирекции и към момента гражданите не сигнализират. Действително в медиите и интернет форумите установяваме, че това е широко разпространила се схема, коментира Падинкова.

 

„Извършваме проверка в момента по този сигнал, телефоните, от които са получени съобщенията са от Украйна и Конго. Все още не сме информирани дали такъв тип измама съществува и в други европейски държави”, допълни тя.

 

„От един от операторите имаме информация, че в рамките на един ден има повече от 2000 изходящи обаждания, а от друг – повече от 800. Вероятно това е най-новата мода в телефонните измами, защото тук няма пряк контакт и информация за физическия извършител на деянието”, категорична е Падинкова.

 

„В този случай престъпниците могат да кажат, че е станала грешка, и че са изпратили СМС-а на грешен номер. За 15-20 секунди може да отидат 20 лева. И ако ги хванат, ще ги върнат, поне така смятам, че ще направят”, каза журналистът Васил Иванов. „Основните цели са Червен Бряг, Левски и други райони, населени предимно от роми”, допълни той.

 

„Ние сме тези, които упражняваме контрол и решаваме дали да се обадим или не. Ние решаваме каква парола ще си сложим на профила във Фейсбук. Ако е много лесна, то ще е много лесно да се пробие и от наше име да се постват какви ли не съобщения, включително и с престъпни намерения”, категорична е Албена Спасова от Академията за обучение по кибер-разследвания.

 

Целия разговор по темата гледайте във видеото.