Битката за първото място между БСП и ГЕРБ продължава да е изключително оспорвана

Ако евроизборите бяха днес, за БСП биха гласували 17,9%, за ГЕРБ - 17,6%, за ДПС - 8,3%, за ББЦ - 6,7%. Това показва проучване на агенция "Афис" седмица преди европейския вот.

 

Битката за първото място между БСП и ГЕРБ продължава да е изключително оспорвана. Получените данни свидетелстват, че потенциалната подкрепа за двете водещи формации е на кантар, но предвид на спадащия интерес към предстоящото събитие и очертаващата се сравнително ниска избирателна активност БСП има известно предимство пред основния си съперник.

 

Освен двете водещи политически формации с по-големи шансове да реализират мандати в бъдещия Европейски парламент се отличават още две формации - Движение "България без цензура" и Движението за права и свободи.

 

При очакваната сравнително ниска избирателна активност - 30-35% от реалните избиратели или около 2,1 до 2,4 млн. гласуващи, много вероятно е 17-те мандата за Европейския парламент, които се полагат на България, да се разпределят само между първите четири партии. Тоест по 6 мандата за ГЕРБ и БСП, 3 - за ДПС и 2 за ББЦ. При този вариант не се очакват особени изненади освен ако традиционният скрит вот за ДПС не се окаже в изненадващо високи стойности и не доближи резултата на тази партия до резултатите на двете водещи сили ГЕРБ и ДПС.

 

При подобно развитие на нещата ДПС може да получи и четвърти мандат за сметка на ББЦ, което ще остане само с един евродепутат.

 

При хипотеза за средна избирателна активност - 35-40% от реалните избиратели или около 2,4 до 2,8 млн. гласуващи, разпределението на евромандатите ще изглежда по-различно. В този случай възможност за реализиране на по един мандат получават още две формации - Реформаторският блок и партия "Атака", като за "Атака" мандатът е сигурен, докато за Реформаторския блок е по-слабо вероятен, но възможен. От преразпределението на мандатите може да се възползва или БСП, или ДПС, които също могат да получат допълнителен мандат, като по-вероятно е това да бъде ДПС.

 

При хипотеза за висока активност - 40-50% или над 2,8 млн. гласуващи нещата биха изглеждали по следния начин. При този вариант, с уговорката, че той е твърде слабо вероятен, част от съотношенията между основните претенденти за евромандати се променят съществено. ГЕРБ излиза на първо място, а ББЦ изпреварва ДПС. Сигурен мандат получава АБВ, под бариерата, макар и близо до нея, остават Реформаторският блок и "Атака".