Изборът в България ще бъде направен в неделя, 25-ти май

Изборите за европарламент започнаха от  Великобритания и Холандия. До края на седмицата вотът ще се проведе във всичките останали страни-членки. 

 

Изборът в България ще бъде направен в неделя, 25-ти май.

 

Холандия беше първата страна, в която избирателните секции отвориха врати. След това започна и изборният ден във Великобритания. И в двете държави има силни евроскептични настроения и се очакват високи резултати на популистки и крайнодесни партии. Във Великобритания дори се очаква разбиване на двуполюсния модел и победа на популисткото движение на Найджъл Фарадж за сметка на традиционната доминация на консерватори и лейбъристи. 

Още по темата

 

Партията за независимост на Обединеното кралство, водена от Найджъл Фарадж, влезе в изборите с прогнозен резултат от над 30%. Самият Фарадж обеща политическо земетресение в Европейския съюз след вота. Движението му често е определяно като ксенофобско и дори расистко заради крайната позиция по отношение на имигрантите, дори и тези от Европейския съюз, които имат законно право да работят на Острова. 

 

„Мисля, че тези измислени обвинения срещу нас само затвърдиха силната ни позиция сред избирателите. Цифрите показват ясно, че у нас само за последната година са се установили 526 хиляди имигранти. Това не може да продължава така, просто не можем да се справим”, заяви Найджъл Фарадж.

 

В следващия европарламент ще има 15 депутати по-малко от сега. Мандатът им отново е 5-годишен, но в правомощията има много съществена промяна. Евродепутите ще изберат с пряко гласуване новия председател на Европейската комисия, който ще наследи Жозе Мануел Барозу през есента на 2014 г. Пет от европейските политически партии вече излъчиха свои кандидати за поста.

 

Окончателните резултати от гласуването ще станат ясни едва в неделя вечер.