Надя Ганчева попадна на схема за купуване на гласове от „България без цензура”

Един наблюдател е равен на един глас, а този глас струва 50 лв. Това е схемата за евровота. До тази схема попадна репортерът на Нова Надя Ганчева.


Наблюдателите са имали задача да гласуват за „България без цензура” с преференция за Ангел Джамбазки.


„Жената, с която се срещнахме разказа, че е била възмутена основно от това, че всички хора, които са били наблюдатели на изборите, са приели това, че на тях им се заплаща 50 лв., за да гласуват за един определен човек и едновременно с това да играят ролята на наблюдател като нещо съвсем нормално”, разказва Надя Ганчева.


Онези, които са се възпротивили, са били една шепа хора. За останалите случващото се било в рамките на нормалното.


Няколко дни преди вота Надя си уреди среща в кафене в Пазарджик с Вальо, който набира гласове за патриотична формация.


След един телефонен разговор време, към срещата ни се пресъединява Илия Джамбазов. Общински съветник в Пазарджик и социолог. Потвърждава, че в схеми за купуване на гласове са почти всички партии.


Споменатият в разговора Станислав Станилов е депутат от „Атака” - професор, в момента - втори мандат в Народното събрание. Търсим го с явна камера в София. Отиваме без прикритие и при нашия герой - общинаря в Пазарджик. Пускаме му записа и го питаме какво става.


„Казвате, че това е репетиция за местния вот. Ако организира хора утре, ще е депутат – така функционира системата, ако си мислите, че е друго – лъжете се”, обяснява Илия Джамбазов.
Срещаме се и с посредника ни – Валентин, за да го попитаме продава ли гласове.


Така, в крайна сметка – престъпление няма – екипът ни, разбира се, не влезе в сделка за манипулиране на избори. Видяхме обаче достатъчно, за да знаем как действа системата. Така се правят избори. В България.


Повече по темата гледайте във видеото.