Годишнината от десанта в Нормандия събра руския президент и с Обама

Руският президент Владимир Путин и новоизбраният държавен глава на Украйна Петро Порошенко се срещнаха за първи път. Противниците си стиснаха ръцете по време на мероприятията за отбелязването на 70-та годишнина от десанта в Нормандия. Десетки държавни ръководители, монарси и ветерани от войната участваха във възпоменателни церемонии на най-големия десант в човешката история.

 

Срещата между двамата лидери се състоя в замъка в Бенувил под егидата на френския президент Франсоа Оланд и в присъствието на германския канцлер Ангела Меркел. Разговаряли са преди обяда на държавните ръководители.  

 

Путин и Порошенко „си стиснаха ръцете и разговаряха. Това беше нормален и сериозен разговор между двама ръководители”, сподели източник от екипа на френския президент. По думите му между те са започнали диалог за възможни мерки за деескалация на напрежението в Източна Украйна. Предстои контактите да продължат за обсъждане на примирие между правителствените сили и сепаратистите.  

 

Според говорителя на руския президент Дмитрий Песков двамата са се обявили за възможно най-бързо прекратяване на кръвопролитието в Югоизточна Украйна и на въоръжените действия, както от страна на украинските въоръжени сили, така и от страна на привържениците на федерализацията на страната.

 

Церемониите на френския бряг събраха най-непримиримите противници. Освен срещата с новия украински държавен глава, Путин се срещна и с Обама. Въпреки, че Москва и Вашингтон предварително обявиха, че двамата няма да разговарят, стана ясно, че е имало неформална среща.

 

Централното събитие, отбелязващо годишнината, беше открито от президента Франсоа Оланд. Някои от ветераните демонстрираха, че са запазили непримиримия си дух и до днес. За да отбележи годишнината, 93-годишният американски ветеран от 101-ва въздушно-десантна дивизия Джим Мартин, скочи с парашут над бреговете Франция. Заедно с него в небето полетя голяма група ветерани-парашутисти от няколко държави.

 

Десантът от 1944 г. се счита за една от военните операции, които окончателно обръщат хода на Втората световна война и предопределят разгрома на нацистка Германия. В продължилата повече от месец в операция участват над 2 милиона души, а близо 300 хил. от двете страни губят живот си.