Повечето търговци не смеят да признаят на разследващите, че са дали подкуп на фалшив инспектор

Фалшиви данъчни обикалят магазините в Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. Мошениците се легитимират с подправени карти, правят мними проверки в търговските обекти и рекетират собствениците.


Фалшивите данъчни инспектори подбират малки квартални магазинчета без камери. Влизат, когато вътре няма клиенти. В Пловдив наглоста им стигнала до там да действат на метри от цетралната на Агенцията по приходите.


„Влизат двама добре облечени, представителни. Казват проверка да направим. Да видим къде са нарушенията и в първия момент малко се стъписваш от тяхната реакция. Искат си парички хората”, обяснява Атанас Попов- собственик на магазин.


„Алкохолът примерно защо е тук. Защо е при безалкохолните например, т.е. неща, които самите те си добавят като някакви такива фалшиви закони, след което се иска да кажем някаква сума. Нещата стигат и до 600 лева. Не само с 50, 60, със 100, 200, 500, каквото има в касата”, обяснява Дамян Костов - собственик на магазин.


В съседния обект двамата мними инспектори заплашили продавача с акт за 3 000 лева, защото нямал право да работи в семеен магазин.


Те са се подготвили доста добре, защото имат някаква имитация на подобни наши служебни карти. Те показват много бързо картата, но веднага я скриват от погледа на търговеца. Вкъщонст нашата карта е защитена с воден знак - нещо, което го няма на една фалшифицирана служебна карта”, твръди Божана Илиева - експерт в НАП-Пловдив.


Измамниците добре познават данъчните закони, но дори да не открият нарушение на истинско правило, си измислят.


Повечето търговци не смеят да признаят пред разследващите, че са дали подкуп на фалшив инспектор. Затова и в полицията в Пловдив няма оплаквания. От НАП за пореден път заявиха, че глоби се плащат само по банков път, но не и на ръка.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев