Барак Обама заяви, че САЩ няма да изпращат войски в Ирак

Всички на оръжие срещу ислямистите – за това призова най-влиятелният шиитски духовник в Ирак. Призивът му идва в момент, когато ООН обяви, че бунтовниците системно екзекутират цивилни в Мосул. Ислямистите стягат хватката си върху Северен и Източен Ирак и заплашват, че ще тръгнат на юг към Багдад.

 

Междувременно в изявление американският президент Барак Обама заяви, че САЩ няма да изпращат войски в Ирак. Вашингтон обаче ще разгледа други варианти, с които да помогне на страната да се справи със заплахата.

 

Групировките Ислямска държава в Ирак и Левант вече контролират региони, населени със шиити, включително и свещените градове Наджаф и Кербала. Щурмът на ислямистите принуди най-висшият шиитски духовник аятолах Али Ал Систани да призове всички, които могат да носят оръжие да защитят страната си от терористите. 

 

Ситуацията в Ирак принуди Съветът за сигурност да бъде свикан на закрито заседание, продължило повече от два часа. На него по видеоконферентна връзка специалния пратеник на ООН в Ирак Николай Младенов.

 

"Трябва да кажа, че Ирак е изправен пред най-голямата заплаха за суверенитета и териториалната му цялост от много години насам. Обединените нации и Съветът за сигурност наблюдават много внимателно и с голяма загриженост обстановката в страната", заяви Младенов.

 

Съединените щати обявиха, че не изключват никакви варианти за действие. И докато бунтовниците напредват на изток, иранският президент обещал на иракския премиер, че няма да позволи терористи да застрашат мира и сигурността. 

 

По непотвърдена информация, два батальона от елитните части на Иранската революционна гвардия вече са прехвърлени в Ирак, за да се включат в борбата срещу екстремистите.