МВР вече разследва атаките, по думите на вътрешния министър те не са случайни

МВР разследва злонамерени опити за дестабилизиране на банковата система, след като "епидемия от слухове” накараха хората да се наредят пред банкови клонове. БНБ пусна успокояващо послание, че спестяванията на хората са гарантирани.

 

От Първа инвестиционна банка (ПИБ) от своя страна обявиха, че са обект на "безпрецедентна криминално организирана атака от слухове и злонамерени публични изказвания". От банката заявиха още, че няма финансова институция в света, която да издържи на подобна организирана атака. Само днес са изплатени 800 милиона лева. 

Още по темата

 

Банката разполага с достатъчно пари в брой и различни инструменти, за които е необходимо технологично време, за да бъдат налични в нея. Затова днес ПИБ затвори в 15.00 часа. В събота и неделя офисите на банката няма да работят, но обявиха, че ще обслужва нормално клиентите от понеделник.

 

Според управителя на БНБ Иван Искров това е атака за дестабилизация не само на банковата система, но и на държавата. Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев коментира, че вече се разследва кой стои зад атаките, но те не са случайни. 

 

Реално никоя фирма или пък държавна институция не могат да навредят така на банка, както клиентите й. Според експерти онези, които сега се паникьосват и теглят парите си, само ще загубят лихвите, защото теглят предсрочно.

 

"Непрекъснато говорят най-различни лъжи. Самите хора, които са паникьосани, ще вземат да докарат до фалит банките, в които са техните пари. Освен че ще си загуби лихвата за годината, ще отиде да ги даде на друга банка с много по-малка лихва или просто ще ги изхарчи”, коментира икономистът Владимир Каролев.

 

Оказва се, че освен създаването на паника чрез пускане на слухове, които се тиражираха и от политици, и от различни експерти, всичко това се е нагнетявало и със SMS-и. Такива съобщения с призиви да си теглят парите са получавали дори хора, които нямат пари в ПИБ.

 

Галена Иванова също е получила "предупредителния” SMS. Тя се чуди кой и откъде има номера й и защо е избрал нея, след като никога не е имала и един лев в посочената банка. Според Галена това е психоза и не се притеснява, защото знае, че до 100 000 евро влог на гражданите са гарантирани от държавата.

 

Междувременно Комисията за финансов надзор вече проверява лица и медии, които през последните седмици са разпространявали подвеждаща информация за банки и търговски дружества. Санкциите за подобни нарушения могат да стигнат до 100 хиляди лева.