Апартаментчетата, макар и малки, предлагат кухня, санитарен възел с баня,и дори климатик

16 малки къщички, разположени в бивше военно поделение ще бъдат настанени най-нуждаещите се хора, които останаха без дом след наводнението на 19 юни във варненския квартал "Аспарухово". Всяка една от тях разполага със стая, баня и кухненски бокс. Предстои те да бъдат снабдени с вода и електричество.

 

Над 100 души са потърсили възможност да се преселят от разрушените си домове. Част от тях са отишли на няколко километра от Варна.

 

Баба Алено е малък къмпинг, труден за откриване. Скрит е в горичка на 9 км от Варна. Общинска собственост, строен през 80-те, днес къмпингът предлага подслон не за летовници, а за хора лишени от домовете си след потопа преди десет дни.


„Още първата вечер решихме и обявихме, че това ще е евакуационен пункт за пострадалите от „Аспарухово”, обяснява д-р Лидия Маринова, зам.-кмет на Варна.


Апартаментчетата, макар и малки, предлагат кухня, санитарен възел с баня,и дори климатик. В едно жилище могат да живеят четирима нуждаещи се.


Но жителите на „Аспарухово” предпочитат да получат еднократно предлаганата им сума от 500 лв. И да се преселят с покъщината си у близки, роднини или на квартира.


„Това е така защото тук има само кревати”, коментира още зам.-кметът на Варна.


Може би и роля в избора на пострадалите е отдалечеността на къмпинга, липсата на редовен транспорт или магазини например в района. Но Община Варна предлага и други временни убежища.


Повече по темата гледайте във видеото.