Според Иван Бакалов по отношение на банковата криза държавата съдейства злонамерено

"Това, което видяхме в петък, е резултат от тези 25 години. Доверието между институциите в държавата и хората е на критичния минимум. Една малка стъпка предизвиква катастрофа”, коментира в "Здравей, България” събитията в банковата ни система през последните дни Методи Андреев, бивш председател на Комисията по досиетата. 

Още по темата

 

"Проблемът е, че в съдебната и в банковата системи, които уж трябва да са независими, има много политика. Недоверието в политиците се прехвърля автоматично в тези системи”, на мнение е Андреев.

 

"Докато в България си говорим, че тази или онази банка е на властта, подобни неща могат да се случат. Стане ли късо съединение, както това между Пеевски и Василев, държавата взима страната на единия от двамата. В случая зае страната на Пеевски, защото има много по-добри политически позиции в страната в момента”, коментира още Методи Андреев.

 

"Не само, че доверието в държавата е ниско. В случая с банковата криза тя съдейства злонамерено. Реакцията на БНБ е закъсняла и неадекватна според международна оценка. Иван Искров не беше на висотата на своя пост. Самата държава посъветва държавните фирми да си изтеглят парите, тоест, тя съдейства да се събори КТБ”, на мнение е Иван Бакалов, главен редактор на сайта Е-vestnik.

 

Според Тити Папазов пък има ясни белези, че за двете банки има различно поведение на държавата. Той призова от ефира на Нова телевизия да се зададе въпросът колко пари изтегли БЕХ от КТБ. 

 

"Това бе в основата на тоталното й разклащане, а не вложителите”, допълни Тити Папазов. 

 

"Не може институциите да заемат страна в лични конфликти, не може министърът на финансите да не се покаже. Не чухме и думата на Росен Плевнелиев”, заяви треньорът.