Втори ден продължава разследването как се е стигнало до инцидента

Техническа експертиза ще доказва с каква скорост се е движел автомобилът на НСО, който катастрофира в Аксаково вчера. Припомняме, че в колата пътуваха съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков и още трима души. При сблъсъка загина шофьорът на другата кола.

Кола на НСО, в която пътувал Кирил Петков, катастрофира. Има жертва (ВИДЕО+СНИМКИ)

Животът на пострадалата 58-годишна жена вече е извън опасност. Въпреки това обаче състоянието ѝ остава сериозно. Лекарите в болница „Св. Анна” са извършили няколко тежки операции през изминалата нощ и се надяват състоянието ѝ да продължи да се подобрява през следващите дни.

„През нощта, между 11:00 ч. и 4:00 ч., са извършени няколко операции. Една коремна и от страна на ортопедите - стабилизиране на фрактурите на единия крак, другият е гипсиран”, обясни началникът на интензивното отделение в МБАЛ „Св. Анна” д-р Валентин Власаков.

Въпреки, че състоянието на жената остава сериозно, тази сутрин дойде и добра новина. „В момента няма директна опасност за живота. Надяваме се да я стабилизираме в последващите дни. Продължава да бъде на обдишване и в следващите дни, в зависимост от това как протича заболяването, ще решим какво да правим”, допълни медикът.

Тежко остава състоянието на ранената жена при катастрофа с кола на НСО

Съседите на семейството в Аксаково са в шок от случилото се. „От малък го познавам. Момчето порасна пред очите ми. Трудолюбиви родители, трудолюбиви деца, възпитани. Нямам думи”, споделя през сълзи съседката на семейството Дора Николова.

Местните само предполагат защо се е стигнало до катастрофата. „Не знам. Момчето не пие, не кусва алкохол. Според мен е станало от невнимание, няма друга причина”, допълва Николова.

Още вчера съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков е бил уверен, че черепната травма на пострадалата жена не е застрашаваща живота. Той обяви още, че временно прекратява предизборната си кампания.

Разследването на инцидента

На този фон - втори ден продължава разследването на това как се е стигнало до инцидента. Техническа експертиза ще покаже с колко километра се е движил автомобилът на НСО. По информация на Военната окръжна прокуратура в Сливен, която води следствието, 63-годишният мъж е загинал на място вследствие на тежкия удар.

Военна прокуратура е образувала досъдебно производство за катастрофата с кола на НСО

Според вътрешния министър Калин Стоянов до момента е ясно единствено, че лекият автомобил е отнел предимството на колата на НСО. „Това, което е установено по безспорен начин за момента - че другият автомобил, не този на НСО, реално е отнел предимството на автомобила на Националната служба”, посочи Стоянов.

Разследването се води от Военната окръжна прокуратура – Сливен. Това е така, защото службата за охрана е военизирана структура. Огледът продължил до късно вечерта вчера, а двата автомобила са иззети.

„Извършват се огледи на място. Днес военният следовател и прокурор продължават да разпитват свидетели. Разследването се провежда енергично”, коментира заместник военният окръжен прокурор на Сливен подп. Георги Василев.

Радев за катастрофата с кола на НСО: Законът трябва да се спазва, особено от политиците

По информация на Военно-окръжната прокуратура в колата на НСО са се возили четирима души. Двама от тях са от Службата за охрана, а още вчера стана ясно, че Кирил Петков е бил придружаван и от пресаташето на партията Найо Тицин. „Разпитани са и четирите лица, които са пътували в автомобила на НСО още снощи, лично от военния прокурор”, допълни подп. Василев.

От Националната служба за охрана обясниха за NOVA, че по закона за НСО бившите премиери и председатели на Народното събрание имат право на специализиран транспорт до четири години след напускането на поста, ако не са се отказали сами от това свое право. Призоваха да не се разпространяват „спекулативни и непроверени тези и хипотези за участниците в тежкия пътен инцидент”.

„Разрешената скорост в този участък, доколкото знам, е около 60 км/ч. Скоростта на двата автомобила ще стане ясна след събиране на всички доказателства и след приключване на автотехническата експертиза”, каза още подп. Василев.

Милен Иванов за катастрофата с Петков: Колата на НСО няма сериозни поражения, явно не се е движила бързо

Президентът Румен Радев не видя причина да освободи началника на НСО ген. Емил Тонев. „Инциденти е имало през всички години, откакто го има НСО, и то много по-тежки. Не намирам основание към момента, специално заради този инцидент, за промени. Нека всички компетентни органи да установят реалните причини”, настоя той.

Самият Радев не си позволявал да казва на екипите, които го охраняват, как да шофират. „Никога не съм казвал на моите шофьори да карат по-бързо. Те са професионалисти и преценяват. Специално за движението по пътищата не се меся в тяхната работа. И ние трябва да се доверяваме на тези хора – те са високо подготвени професионалисти”, подчерта държавният глава.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase